Naše pivá

Príbeh Mozaiky

Mozaika

Príbeh Mozaiky je do veľkej miery aj príbehom Pivovaru Krúžok ako takého. Prečo? Pretože to bolo prvé pivo, ktoré stálo na začiatku všetkého.

Prvé, čo som uvaril zo základných surovín

Variť pivo som sa rozhodol v roku 2016. Avšak chrobáka do hlavy mi nasadil ešte v roku 2006 bývalý kolega. Ževraj v Česku si ľudia sami varia domáce pivko, a že v Amerike to fičí už pár desiatok rokov, vravieval. Ja som odišiel do inej práce, a s tým aj myšlienka na domáce varenie vyfučala do stratena. A potom, o desať rokov, na jednej stavbe ma kolega zoznámil s jedným chlapíkom, čo si doma robil pivo z koncentrátov. Podebatili sme a bolo rozhodnuté… Po sérii pív z koncentrátov a sladových výťažkov a vnorení sa do kvasného procesu prišiel čas na „ozajstné“ varenie, teda varenie piva zo základných surovín – vody, sladu, chmeľu a kvasiniek. Samozrejme, v prvom rade bolo potrebné zadovážiť si vhodnú technológiu.  Zavárací hrniec, oplet z vodovodnej hadice, medený „had“ – no proste DIY štýl alebo veľa piva za málo peňazí. A poďho variť Mozaiku!

Prvé, ku ktorému som urobil vlastnú receptúru

Samozrejme, okrem technológie bolo potrebné si ešte zabezpečiť suroviny a niečo, podľa čoho by sa to pivko navarilo  – recept! A tu bolo možností pár. Stiahnuť si nejaký recept z nejakého „homebrewing“ portálu (v tom čase som používal BrewToad), alebo okopčiť recept nejakého pivovaru (napr. Brewdog), alebo si vytvoriť vlastný recept. Tak som si povedal, že keď už chcem variť pivo, tak nech je moje vlastné… Pri rozhodovaní, aký pivný štýl zvoliť, bol ležiak v tom čase pre mňa technologicky nereálny, na tmavé som nemal šmak (jar bola v pokročilom štádiu). Mal som chuť vyskúšať nejaké voňavé americké chmele, takže voľba padla na Americkú IPU.

Sladovú linku som mal premyslenú, kvasinky tiež, ale čo chmele? Hmmm, vybrať jeden, alebo komplexnejší mix? Ale ktoré? Veď sú ich desiatky. Vedel som, že chcem použiť Cascade (proste tento chmeľ je nadčasový a naštartoval remeselnú pivnú revolúciu – tak s ním naštartujem svoj nanopivovar aj ja!) a vedel som, že nechcem použiť Citru, pretože ju používali v tom čase všetci. Možno to bola náhoda, ale podľa názvu a popisu ma oslovil Mosaic. Bum a bolo to! Tá kombinácia zafungovala perfektne.

Prvé, čo som poslal na hodnotenie

Mozaika bola navarená. Samozrejme, trvalo tri várky, kým sa vyladili detaily. Autokritika uspokojená. Odozvy okolia pozitívne. Niekedy vtom čase som sa stal členom Cechu domácích pivovarníků. V ňom sa na základe hodnotenia pív (podľa BJCP) udeľujú cechové hodnosti. Bral som to ako dobrú príležitosť overiť si kvalitu vlastných pív. Po navarení viacerých druhov som poslal k bratom Čechom päť vzoriek. Samozrejme, išla Mozaika, potom APA, dymový porter, ležiak a witbier.

Všetky pivá boli ohodnotené nadpriemerne (6,5 resp. 7/10), ale Mozaika jemne vytŕčala (9/10). Toto nezávislé hodnotenie ma motivovalo do ďalšej práce a štúdia. Varil som rôzne pivné štýly (povedal som si, nech každé nové pivo chutí inak), najlepšie som neskôr opakoval a vylepšoval. Ale Mozaika ostala u mojich známych číslo jeden. Výborne ju hodnotia aj iní, ku ktorým sa dostala.

Prvé, čo sme navarili aj komerčne

Ten pozitívny ohlas na Mozaiku a v podstate na vlastnú minivýrobu mi vnukol myšlienku posunúť varenie piva na vyššiu úroveň. Tak som to švagrovi Mariánovi (ten bol tiež domavaričom) nadhodil. Spravil som si rekvalifikačný kurz na SPU v Nitre a išli sme na to. Založili sme Pivovar Krúžok, rodinný, remeselný a kočovný. Dohodli sme termín varenia a v Pivovare Corvus sme v máji 2019 uvarili prvé pivo – Mozaiku. Na naše prekvapenie sa sudy rozchytali behom pár dní…

Ondrej Gura

sládok Pivovaru Krúžok

Ochutnajte z našej ponuky

Je lepšie raz skúsiť, ako stokrát počuť. Objednajte si od nás kvalitné pivo a vychutnajte si ho u Vás doma v pohodlí obývačky.