AKO NA TO?
Bez nápadu nič nevytvoríte.
Základom je recept.
Základom je recept.
V recepte si navrhnete pomery surovín a postup varenia tak, aby výsledkom bol žiadaný pivný štýl, zodpovedajúca horkosť, aróma a samozrejme stupňovitosť a obsah alkoholu.

Najskôr musíme vytvoriť základ piva.
Zmiešaním vody a sladu začína rmutovanie.
Zmiešaním vody a sladu začína rmutovanie.
Rmutovanie je proces, kedy sa škroby obsiahnuté v slade menia na skvasiteľné cukry. Pomocou správnych rmutovacích teplôt sa vytvára správny pomer skvasiteľných (z nich sa neskôr vytvorí alkohol) a neskvasiteľných (z nich vzniká sladová chuť piva) cukrov v rmute.

Pivo je výnimočné svojou horkosťou.
Pridaním chmeľu začína chmeľovar.
Pridaním chmeľu začína chmeľovar.
Pridaním chmeľu a jeho postupným varením v sladine sa vylučujú horké látky obsiahnuté v chmeli. Tento postup sa opakuje viackrát. Podľa druhov a množstva chmeľu a samozrejme dĺžky jeho varenia dosiahneme požadovanú horkosť piva.

Kvasinky pridajú pivu život.
Pridaním kvasiniek do schladenej mladiny začína kvasenie.
Pridaním kvasiniek do schladenej mladiny začína kvasenie.
Pivovarské kvasnice premieňajú skvasiteľné cukry z mladiny na alkohol a CO2. Podľa použitého typu kvasníc sa rozdeľujú typy piva na vrchne alebo spodne kvasené pivá. Vrchne kvasené pivá predstavujú najmä štýly typu ALE a spodne kvasené pivá štýly ležiakového typu.

Vôňa piva pochádza z chmeľu.
Pre dosiahnutie intenzívnej arómy sa využíva studené chmelenie.
Pre dosiahnutie intenzívnej arómy sa využíva studené chmelenie.
Chmel pridaný do piva v posledných fázach procesu dodáva pivu silnejšiu chuť a arómu. Pokiaľ v pive cítite ultrasviežu kvetinovú vôňu, alebo sa cítite ako v citrusovom háji počas leta, môžete si byť istí, že do tohto piva bola pridaná poriadna hromada chmeľu.

Už ste smädní?
Až približne po mesiaci je pivo pripravené na sudovanie a fľaškovanie.
Až približne po mesiaci je pivo pripravené na sudovanie a fľaškovanie.
Pivo je počas kvasenia a ležania prirodzene nasycované oxidom uhličitým, ktorý sa uvoľňuje pri kvasení. Následne sa pod tlakom plní do sudov alebo fliaš a je pripravené na expedíciu. Takto sa na Váš stôl dostáva kvalitné a chutné pivo.
