Naše pivá

Príbeh Rajbe Ti?

Rajbe Ti?

Raž

Raž. Žito. Obilnina, bez ktorej si dobrý chlieb nevieme predstaviť. Ale pivo? Od počiatku pivovarníctva mali pšenica aj raž pri výrobe piva minoritný podiel oproti jačmeňu. Je to dané tým, že ani pšenica ani raž nemajú šupky a rmut zo sladov z týchto obilnín sa zle scedzuje. Pri rmutovaní raže sa navyše vytvárajú gumovité látky, čo spôsobuje vyššiu viskozitu piva. Pivo je hustejšie (olejovité) a „ťažšie“ sa pije. Na druhú stranu, tá osviežujúca chuť pšeničného bavorského weizenu alebo belgického witbieru v horúcich letných dňoch, alebo plná, hutná, korenistá chuť nemeckého ražného roggenbieru v chladnejšom počasí je na nezaplatenie.

Práve korenistosť raže a odvaha experimentovať v snahe pridať pivu viac komplexnosti stála za vznikom pivného štýlu Rye IPA. Je to vlastne odnož populárneho štýlu American IPA. Časť jačmenného sladu je nahradená ražným, avšak korenisté tóny ražného sladu by len mali pekne dopĺňať sladový základ. Samozrejmosťou je výraznejšia horkosť a zaujímavé aromatické a chuťové profily moderných odrôd chmeľu. Ražné IPY si našli svoje miesto v remeselných pivovaroch po celom svete, najmä ako sezónne špeciály.

Rajbe Ti?

Toto pivo vzniklo jedno leto, keď som rozmýšľal, čo so zbytkom ražného sladu. Hmm, ražná IPA, ale použijem plzeňský slad na odľahčenie tela piva a mám v zásobe obľúbený Cascade a Simcoe chmeľ, tými nič nepokazím, práve naopak. Takto nejako som rozmýšľal. Vznikla fajnová príjemná letná žitná IPA. Pošla voľajako rýchlo, a to bola 15-ka!

Ako novinku na jar a leto tohto roku sme vybrali práve ju. Keď sme ju šli variť do pivovaru a predstavil som recept švagrovi, tak ma zastavil s otázkou: „Rajbe ti? To chceš na leto 15-ku?“. Mal pravdu! Síce bola svieža a pitelná, ale tri by už človek cítil riadne ?. Tak sme sa rozhodli, že upravíme sypanie a kvôli väčšej pitelnosti to bude Session Rye IPA! Horká, suchá, voňavá, svieža, korenistá.

Rajbe Ti?

Takže rajbe Ti? Áno? Daj si našu Session Rye IPU. Nie? Daj si ju aj tak.

Ondrej Gura

sládok Pivovaru Krúžok

Ochutnajte z našej ponuky

Je lepšie raz skúsiť ako sto krát počuť. Objednajte si od nás kvalitné pivo a vychutnajte si ho u Vás doma v pohodlí obývačky.