Rajbe Ti?

Príbeh Rajbe Ti?

Raž

Raž. Žito. Obilnina, bez ktorej si dobrý chlieb nevieme predstaviť. Ale pivo? Od počiatku pivovarníctva mali pšenica aj raž pri výrobe piva minoritný podiel oproti jačmeňu. Je to dané tým, že ani pšenica ani raž nemajú šupky a rmut zo sladov z týchto obilnín sa zle scedzuje. Pri rmutovaní raže sa navyše vytvárajú gumovité látky, čo spôsobuje vyššiu viskozitu piva. Pivo je hustejšie (olejovité) a „ťažšie“ sa pije. Na druhú stranu, tá osviežujúca chuť pšeničného bavorského weizenu alebo belgického witbieru v horúcich letných dňoch, alebo plná, hutná, korenistá chuť nemeckého ražného roggenbieru v chladnejšom počasí je na nezaplatenie.

Práve korenistosť raže a odvaha experimentovať v snahe pridať pivu viac komplexnosti stála za vznikom pivného štýlu Rye IPA. Je to vlastne odnož populárneho štýlu American IPA. Časť jačmenného sladu je nahradená ražným, avšak korenisté tóny ražného sladu by len mali pekne dopĺňať sladový základ. Samozrejmosťou je výraznejšia horkosť a zaujímavé aromatické a chuťové profily moderných odrôd chmeľu. Ražné IPY si našli svoje miesto v remeselných pivovaroch po celom svete, najmä ako sezónne špeciály.

Rajbe Ti?

Toto pivo vzniklo jedno leto, keď som rozmýšľal, čo so zbytkom ražného sladu. Hmm, ražná IPA, ale použijem plzeňský slad na odľahčenie tela piva a mám v zásobe obľúbený Cascade a Simcoe chmeľ, tými nič nepokazím, práve naopak. Takto nejako som rozmýšľal. Vznikla fajnová príjemná letná žitná IPA. Pošla voľajako rýchlo, a to bola 15-ka!

Ako novinku na jar a leto tohto roku sme vybrali práve ju. Keď sme ju šli variť do pivovaru a predstavil som recept švagrovi, tak ma zastavil s otázkou: „Rajbe ti? To chceš na leto 15-ku?“. Mal pravdu! Síce bola svieža a pitelná, ale tri by už človek cítil riadne ?. Tak sme sa rozhodli, že upravíme sypanie a kvôli väčšej pitelnosti to bude Session Rye IPA! Horká, suchá, voňavá, svieža, korenistá.

Rajbe Ti?

Takže rajbe Ti? Áno? Daj si našu Session Rye IPU. Nie? Daj si ju aj tak.

Ondrej Gura

sládok Pivovaru Krúžok

Ochutnajte z našej ponuky

Je lepšie raz skúsiť ako sto krát počuť. Objednajte si od nás kvalitné pivo a vychutnajte si ho u Vás doma v pohodlí obývačky.

Mozaika

Príbeh Mozaiky

Príbeh Mozaiky je do veľkej miery aj príbehom Pivovaru Krúžok ako takého. Prečo? Pretože to bolo prvé pivo, ktoré stálo na začiatku všetkého.

Prvé, čo som uvaril zo základných surovín

Variť pivo som sa rozhodol v roku 2016. Avšak chrobáka do hlavy mi nasadil ešte v roku 2006 bývalý kolega. Ževraj v Česku si ľudia sami varia domáce pivko, a že v Amerike to fičí už pár desiatok rokov, vravieval. Ja som odišiel do inej práce, a s tým aj myšlienka na domáce varenie vyfučala do stratena. A potom, o desať rokov, na jednej stavbe ma kolega zoznámil s jedným chlapíkom, čo si doma robil pivo z koncentrátov. Podebatili sme a bolo rozhodnuté… Po sérii pív z koncentrátov a sladových výťažkov a vnorení sa do kvasného procesu prišiel čas na „ozajstné“ varenie, teda varenie piva zo základných surovín – vody, sladu, chmeľu a kvasiniek. Samozrejme, v prvom rade bolo potrebné zadovážiť si vhodnú technológiu.  Zavárací hrniec, oplet z vodovodnej hadice, medený „had“ – no proste DIY štýl alebo veľa piva za málo peňazí. A poďho variť Mozaiku!

Prvé, ku ktorému som urobil vlastnú receptúru

Samozrejme, okrem technológie bolo potrebné si ešte zabezpečiť suroviny a niečo, podľa čoho by sa to pivko navarilo  – recept! A tu bolo možností pár. Stiahnuť si nejaký recept z nejakého „homebrewing“ portálu (v tom čase som používal BrewToad), alebo okopčiť recept nejakého pivovaru (napr. Brewdog), alebo si vytvoriť vlastný recept. Tak som si povedal, že keď už chcem variť pivo, tak nech je moje vlastné… Pri rozhodovaní, aký pivný štýl zvoliť, bol ležiak v tom čase pre mňa technologicky nereálny, na tmavé som nemal šmak (jar bola v pokročilom štádiu). Mal som chuť vyskúšať nejaké voňavé americké chmele, takže voľba padla na Americkú IPU.

Sladovú linku som mal premyslenú, kvasinky tiež, ale čo chmele? Hmmm, vybrať jeden, alebo komplexnejší mix? Ale ktoré? Veď sú ich desiatky. Vedel som, že chcem použiť Cascade (proste tento chmeľ je nadčasový a naštartoval remeselnú pivnú revolúciu – tak s ním naštartujem svoj nanopivovar aj ja!) a vedel som, že nechcem použiť Citru, pretože ju používali v tom čase všetci. Možno to bola náhoda, ale podľa názvu a popisu ma oslovil Mosaic. Bum a bolo to! Tá kombinácia zafungovala perfektne.

Prvé, čo som poslal na hodnotenie

Mozaika bola navarená. Samozrejme, trvalo tri várky, kým sa vyladili detaily. Autokritika uspokojená. Odozvy okolia pozitívne. Niekedy vtom čase som sa stal členom Cechu domácích pivovarníků. V ňom sa na základe hodnotenia pív (podľa BJCP) udeľujú cechové hodnosti. Bral som to ako dobrú príležitosť overiť si kvalitu vlastných pív. Po navarení viacerých druhov som poslal k bratom Čechom päť vzoriek. Samozrejme, išla Mozaika, potom APA, dymový porter, ležiak a witbier.

Všetky pivá boli ohodnotené nadpriemerne (6,5 resp. 7/10), ale Mozaika jemne vytŕčala (9/10). Toto nezávislé hodnotenie ma motivovalo do ďalšej práce a štúdia. Varil som rôzne pivné štýly (povedal som si, nech každé nové pivo chutí inak), najlepšie som neskôr opakoval a vylepšoval. Ale Mozaika ostala u mojich známych číslo jeden. Výborne ju hodnotia aj iní, ku ktorým sa dostala.

Prvé, čo sme navarili aj komerčne

Ten pozitívny ohlas na Mozaiku a v podstate na vlastnú minivýrobu mi vnukol myšlienku posunúť varenie piva na vyššiu úroveň. Tak som to švagrovi Mariánovi (ten bol tiež domavaričom) nadhodil. Spravil som si rekvalifikačný kurz na SPU v Nitre a išli sme na to. Založili sme Pivovar Krúžok, rodinný, remeselný a kočovný. Dohodli sme termín varenia a v Pivovare Corvus sme v máji 2019 uvarili prvé pivo – Mozaiku. Na naše prekvapenie sa sudy rozchytali behom pár dní…

Ondrej Gura

sládok Pivovaru Krúžok

Ochutnajte z našej ponuky

Je lepšie raz skúsiť, ako stokrát počuť. Objednajte si od nás kvalitné pivo a vychutnajte si ho u Vás doma v pohodlí obývačky.

Ajris

Príbeh Ajrišu

Irish Red Ale (15A)

„Ľahko piteľné pivo, často s jemnými chuťami. Sladovo vyvážené, niekedy s počiatočnou miernou karamelovou sladkosťou, na jazyku trochu obilia-sušienky a v závere suché so štipkou praženosti.“

definícia pivného štýlu Irish Red Ale

Beer Judge Certification Program 2015


Takto definuje Irish Red Ale sprievodca pivnými štýlmi BJCP z roku 2015 (Beer Jugde Certification Program). No neuvarili by ste to? Keď som pred pár rokmi koncom leta rozmýšľal a hľadal, čo uvariť na nadchádzajúcu jeseň a najmä babie leto, tak som si listoval v katalógu pivných štýlov BJCP a pohľad mi spočinul na týchto vetách. Už prvá, že ľahko piteľné, to bolo to, čo som hľadal. Sladové, ale zároveň suché. Proste niečo na babie leto, keď rána sú chladné, ale cez deň vyvalený na slniečku by ste vytrundžili nejaký politrík.

Irish Red Ale je pivný štýl pochádzajúci z Írska, v súčasnej dobe však s väčšou popularitou u remeselných pivovaroch po celom svete ako vo svojej domovine. Predsa len, írsky stout má oveľa dlhšiu históriu a pravdepodobne aj dominantnejšiu reklamu (hlavne jedna nemenovaná značka). A možno len majú Íri slabosť na tmavé pivá. Počiatky štýlu siahajú do roku 1710, keď v írskom meste Kilkenny uvarili červené pivo Smithwick Draught Ale, ktoré bolo menej chmelené a viac sa orientovalo na sladovú zložku oproti britským Bitterom, z ktorých sa štýl vyvinul.

Náš Ajriš sa drží v medziach štýlu, avšak s vlastnou tvárou. Základ tvorí kvalitný pale ale slad doplnený „hrsťou“ karamelového. Červenú farbu pivu dáva pražený jačmeň, ktorý je poznávacím znamením írskych pív, či už tmavého stoutu alebo červeného ejlu. Pražený jačmeň dodáva pivu aj druhý rozmer horkosti popri chmeli. Lesný med síce nie je typickou surovinou, čo by ste v takomto pivku očakávali, avšak pekne doplnil výslednú paletu chutí.

Ajris

„Ako celok je to pekne zladený ejl s vlastnosťami deklarovaného štýlu, dobre piteľný, bez chýb, ktoré by mohli brániť dať si ďalší pohár. Takže palec hore.“

bobo, KamNaPIVO.sk

 

„Nádherné pivo. Aromatika, chuť, skoro ako medové pralinky. Neskutočne ma baví.“

Maroš PADRE Hajduk

„Pretty well balanced. Moderate sugary caramelly maltiness, does not obscure the body too much fortunately. Hint of roast, touch of warmth. Moderate esters. Med-light carbonation, med-thin body. Easy drinking, pretty clean, good.“

Gurthnar, ratebeer.com

Ochutnajte z našej ponuky

Je lepšie raz skúsiť, ako stokrát počuť. Objednajte si od nás kvalitné pivo a vychutnajte si ho u Vás doma v pohodlí obývačky.